E-signering är relativt nytt för företag och efterfrågan är stor efter signeringstjänster. De flesta är idag vana att signera eller logga in med BankID i olika privata tjänster, men e-signering företag emellan är inte lika vanligt. Allt blir enklare med en e-signatur och går snabbare. 

Om man är på jakt efter en leverantör för e-signering så är det bra att jämföra olika leverantörer innan man bestämmer sig. De flesta leverantörer erbjuder en testperiod innan man blir kund och det är ett bra sätt att kunna hitta sin favorit på. 

Men vad ska man mer tänka på? Vi rekommenderar starkt att man väljer en leverantör som producerar eIDAS-godkända signaturer. eIDAS är en EU-förordning om elektronisk identifiering och förtroendetjänster för elektroniska transaktioner inom EU. Ett enkelt sätt att förklara det på är att eIDAS hjälper till att göra det säkert för användarna att göra affärer online istället för att skicka pappersdokument via post eller fax.

Idag kan man nämligen välja att e-signera på flera sätt, med en enkel signatur, avancerad signatur eller en kvalificerad signatur. Ni bestämmer hur ni vill signera era avtal eller texter i våra tjänster. 

En enkel signatur, t.ex. en bild av en ritad signatur, får inte nekas för att den är i en enklare form, men det är svårare att bevisa vem som skrev under. Skickar man internt inom verksamheten så kan det gott och väl räcka med en enkel signatur. Skriver man avtal med kunder så är BankID ett bättre alternativ, enligt oss, då signaturen hamnar på Avancerad nivå. 

En signatur på kvalificerad nivå ska juridiskt likställas med en handskriven och bevittnad signatur och den är giltig inom hela EU. Det krävs en speciell sorts utrustning för att skapa denna typ av signatur, och den används väldigt sällan i Sverige i dagsläget. Vi utfärdar kvalificerade certifikat till svenska företag som då och då lämnar anbud på upphandlingar inom EU till exempel.

När ni bestämt vad för typ av signatur ni vill ha på ert dokument så kan ni använda våra tjänster för att skicka inbjudan till signering på ett säkert sätt. Kombinera gärna med en inloggning med BankID, så inte vem som helst kan komma åt och läsa dokumentet. Du kan skicka e-signeringar online, via mejl eller API.

Och en bra sak med vår tjänst är att du får tillgång till alla våra tjänster i ett abonnemang. Vill du veta mer så ring eller boka in en demo och vi visar dig hur enkelt det är att skicka säkra signeringsinbjudningar!