Vi har nog alla läst om stressen personal på äldreboenden runt om i landet upplever, vilket tyvärr ofta leder till missar i arbetet – speciellt förödande om det är starka mediciner som utdelas men inte bockas av eller missas helt och hållet, vilket innebär en förhöjd risk att en av de boende får sin dos mer än en gång eller helt blir utan.

Den östgötska onlinetidningen Corren.se skrev nyligen om hur Mjölby kommun har valt att lösa det problemet. Det är väldigt smart och effektivt egentligen – personalen får helt enkelt signera elektroniskt varje gång en dos medicin delas ut.

”Under halvåret juli – december 2017 rapporterades 344 så kallade avvikelser som gällde hantering av läkemedel på Mjölbys vårdboenden. Över 70 procent av incidenterna gäller läkemedel som aldrig delades ut till vårdtagaren – trots att läkare ordinerat det”, skriver journalisten Jenny Eriksen, ”i de kommunala vårdboendena rapporterades 228 avvikelser gällande läkemedel under andra halvåret 2017 och 76 procent av dem var uteblivna doser. I de privata vårdboenden som finns i kommunen noterades 116 avvikelser under samma period och omkring 70 procent stod för uteblivna medicindoser.”

Omsorgs- och socialförvaltningen fastställde att något måste göras för att minska antalet missar, och nu har ett 3 månader långt pilotprojekt påbörjats på ett av kommunens vårdboenden. Alla läkemedel som delas ut signeras på mobil eller surfplatta, vilket tryggt dokumenterar vem som fått medicinen och vem som delat ut den. ”Resultatet visar att avvikelser minskar avsevärt när det gäller överlämnande av läkemedel” konstaterar politikerna i sitt beslut.

Vi på TellusTalk håller tummarna för att Mjölby kommun ska se en positiv skillnad i äldrevården med hjälp av elektronisk signering och är glada att fler börjar upptäcka fördelarna man kan dra av digitaliseringen 🙂

 
Önskar er alla en fin och solig vecka!

 

Vill du läsa originalartikeln? Du hittar den här!