Välkommen till vår sida om Adressboken

Alla användare har en egen adressbok som skapats automatiskt, en del har fler.

Här kan du spara de kontakter som du vill göra utskick till, särskilt om du enkelt vill kunna skicka till dem igen.
Adressboken kan innehålla mailadresser, mobilnummer, fasta nummer och faxnummer samt annan information du vill spara om dina kontakter.

I den här vyn i Verktygslådan kan du se, ändra, lägga till och ta bort kontakter från adressboken. Du kan även organisera dem med etiketter om du vill.

Adressboken har helt egna inställningar för utskick, som kan skilja sig från dina vanliga inställningar. Du kan ändra dessa inställningar från vyn Resurser.
Under Resurser kan du också skapa en till adressbok.

Lägg till medlemmar

Lägg till medlemmar manuellt

Klicka på lägg till för att lägga till kontakter i din adressbok.
Här kan du lägga till både nummer och mailadresser, enstaka för hand eller copy-paste direkt från Excel.
När du lägger till kontakter manuellt så kan du lägga till ; efter numret eller mailadressen följt av kontaktens namn eller någon annan beskrivande text. Det kan underlätta för dig i hanteringen av dina kontakter då denna text syns i listan över medlemmar sedan.

Lägg til manuellt

Ladda upp medlemmar med en xls-fil

Om du har många adresser som ska laddas upp kan det vara enklast att göra det genom att ladda upp en xls- eller csv-fil.
När du valt din fil så visas en förhandsvisning av innehållet så att du kan berätta för systemet vad det är du vill ladda upp.

ladda upp fil

Välj adresstyp handlar om din lista innehåller både nummer och mailadresser eller ej. Alternativet Blandade adresser funkar till det mesta så den kan du låta vara så.

1:a raden är en rubrikrad bockar du i om din xls-fil har rubriker i sig. Det syns i förhandsvisningen om du inte kommer ihåg. Det är inte hela världen om du missar detta, det blir bara ett litet felmeddelande om att det är en ogiltig adress.

Det är dock väldigt viktigt att du matchar kolumnerna så att systemet vet vilken kolumn du vill importera och vad den innehåller.

Adress måste alltid väljas. Den väljer du på den kolumnen som innehåller de nummer eller mailadresser du vill importera. Adress kan bara väljas för EN kolumn per import. Om du har mailadresser i en kolumn och nummer i en annan så får du importera filen två gånger.

Namn är frivilligt att välja, i så fall väljer du kolumnen som innehåller namn. Namn kan bara väljas för en kolumn. Dessa kommer synas i listan över dina medlemmar och det motsvarar när du sparar en kontakt manuellt och skriver ; Namn efter en adress. Detta värde kan sedan användas i personliga utskick där t.ex. mottagarens namn automatiskt sätts in i meddelandet.

Värde väljer du på de övriga kolumner som du vill importera. Värde är frivilligt att använda och används oftast om man vill kunna skicka personaliserade meddelanden till medlemmarna. Det kan också användas för att kunna söka fram kontakter ur adressboken baserat på dessa värden och sedan gruppera dem med etiketter.  Här är det nödvändigt att du har en rubrikrad i din fil, för dessa värden sparas under den rubrik du angivit i filen och denna rubrik behöver du använda när du söker fram medlemmarna.

 

Sammanställning över uppladdade medlemmar

När du klickat på Spara för att ladda upp dina kontakter så får du en sammanställning över hur många som lagts till i adressboken och om det var fel på något nummer. Här fanns det tre giltiga kontakter, men en var en dubblett, så bara två har lagts till i adressboken.

 
sammanställning
 

Ogiltiga medlemmar

Systemet kontrollerar de nummer och adresser du laddar upp, om de inte bedöms som korrekta får du en möjlighet att rätta till dem. Gör dina ändringar och klicka Spara så görs en ny kontroll innan de läggs till i adressboken.
 
ogiltig
 
 

Dubbletthantering

Du behöver inte oroa dig för om du har angivit några dubbletter. Systemet rensar bort dem automatiskt. När du laddat upp kontakterna så får du möjlighet att titta på vilka nummer eller mailadresser det var som var med som dubblett.
Värden på medlemmar
Om du laddar upp medlemmarna via en fil så kan du även skicka med ett antal värden som du kan använda för att gruppera dem med etiketter för enklare utskick, eller för att kunna göra personliga meddelanden med unikt innehåll.
 
Genom att klicka på en medlem så får du upp detaljerna och kan se vilka värden som finns där. “Namn” på värdet är den text som stod i rubrikraden i filen och det är också exakt den texten som ska anges när man skickar personliga meddelanden.
 
Här kan du även ändra värdet om du så önskar
 
värde
Sätt etiketter på dina medlemmar

Etiketter kan du använda för att gruppera dina medlemmar och göra det enklare att bara skicka ut meddelanden till vissa grupper.

Bocka i adressen/adresser du vill ska ha en etikett och välj redigera etiketter

 redigera

Lägg till en ny etikett eller välj en befintlig och bocka i och klicka sedan på uppdatera etiketter.

etikett

Olika sätt att söka på medlemmar

Direkt sök

Den enklaste sökningen där du kan ange del av namn, nummer eller adress och få fram alla som matchar

direkt sökt

Avancerat sök

Klicka på pilen för att få fram sökalternativ
avancerat

Den avancerade sökningen möjliggör att söka på flera saker, och även på värden som man har importerat med hjälp av Excel.
– Du kan bocka i en eller flera etiketter
– Du kan ange del av namn
– Du kan ange del av adress, dvs nummer eller mailadress
– Du kan söka på de värden som du importerat via fil.
– Söklogik gör att du kan välja mellan att ditt sökresultat ska matcha samtliga angivna kriterier (OCH) eller om det räcker att någon av de angivna kriterierna uppfylls( ELLER).
 
 och eller
 
Så här kan det se ut om man vill söka fram alla medlemmar som har @tellustalk.com i adressen.
 
eller

Radera eller blockera medlemmar

Radera kontakt

Bocka i adressen du vill radera och klicka på soptunnan

radera

Vill du radera alla i adressboken så bockar du inte i någon adress utan klickar på radera Detta val går INTE att ångra eller backa.

raderar

Blockera kontakt

Bocka i adressen du vill blockera och klicka på cirkeln.

Om du blockerar en medlem så får den inga fler utskick som skickas till den adressboken. Det här kan vara användbart om man vet att personen är på semester och inte ska ha utskick under en period.

Du kan också välja att blockera en kontakt som du vill vara säker på att du inte råkar skicka till igen. Även om du skulle råka ladda upp den igen till din adressbok så kommer den fortsätta att vara blockerad tills du väljer att avblockera den. Om du bara har raderat en kontakt, och sedan lägger till/importerar den igen så kommer den återigen vara aktiv för utskick.
 

blockera

Under blockerade hittar du dina blockerade kontakter

blockerade

Om du vill aktivera adressen igen, bocka i rutan framför och välj aktivera

aktivera

Skicka till en adressbok

Vi rekommenderar att man skickar till en adressbok från skicka-vyn. Läs mer om hur man skickar till en adressbok under de olika tjänsterna.

Skicka till adressboken från Skicka-vyn

Klicka på  i verktygslådans navigeringsmeny så du hamnar i verktygslådans skicka-vy.
Sedan klickar du på adressbok.

Du får automatiskt upp innehållet i din adressbok, du ser vilka etiketter du kan välja mellan och du kan också söka i värde-fälten om du importerat sådana. Modifiera din sökning tills du är nöjd, du ser hela tiden sökresultatet nere till vänster, klicka sedan på Spara nytt urval.

Skriv ditt meddelande och välj skicka nu, schemalägg eller spara som utkast.

 

Skicka enkelt direkt från adressboken

Du kan skicka ett snabbt och enkelt meddelande till dina kontakter direkt härifrån om du vill.

Skriv ditt meddelande och skicka genom att klicka på den blåa pilen. Det går inte att skicka formaterad text, så detta alternativ passar bäst om du ska göra enkla SMS-utskick.

Personligt innehåll och dynamiska meddelanden

Detta är en funktion som gör att även om man skickar ut samma meddelande till massor av mottagare så kan man få en mer personlig prägel genom att t.ex. varje mottagares förnamn kommer med i meddelandet automatiskt.
Det krävs då att du gör utskicket till en adressbok där du laddat upp unika värden tillsammans med mottagarens adress.

Det funkar både till SMS, Länk-SMS, Tal-SMS (både mobiler och fasta telefoner), E-post och Fax såklart.

Undersökningar har visat att det är väldigt uppskattat och ger bra effekt att personalisera sina meddelanden.

  • Ge ditt meddelande en personlig prägel, ta med förnamnet i inledningen
  • Skicka ut unika rabattkoder till kunder
  • Skicka påminnelser på inbokade tider med namn och inbokad tid

 

Ladda upp medlemmar och värden i adressboken

Du kan skriva in dem manuellt eller ladda upp en xls-fil med så många värden du önskar.
Den text som matchas mot fältet Namn kommer även att synas i listan när du tittar på din adressboks medlemmar.

Om du skriver in medlemmarna manuellt så kan du bara ange Namn som extra värde, det fältet har alltid taggen {{name}}
Du skriver då tex 0707409516; Jessica där Jessica kommer sparas under Namn.

Laddar du upp en fil så kan du ha med valfritt antal extra värden utöver namnet. Kolumnen som matchas mot fältet Namn kommer altid ha taggen {{name}}, vill du skilja på förnamn och efternamn kan du matcha dem båda mot Värde istället och strunta i Namn.
Tänk på att filen behöver en rubrikrad som nedan, systemet använder rubriken (exakt stavning, undvik specialtecken) som tagg för de kolumner som matchas till fältet värde. I exemplet nedan skulle taggen för Avdelning bli {{Avdelning}}

ladda upp fil

 

Kontrollera uppladdade värden

Klicka på en av medlemmarna i din lista så öppnas den så att du kan se, och vid behov redigera, de värden du laddat upp. Under “Namn” ser du det som du ska ange som tagg i ditt meddelande om informationen under “Värde” ska sättas in i meddelandet.

Om du laddar upp samma mottagare igen så kommer systemet uppdatera värden eller lägga till, men inte ta bort. Så om jag laddar upp den här medlemman igen, denna gång utan kolumnen Avdelning så kommer detta värde ändå ligga kvar.

Redigera värden

 

Skriv ditt meddelande

Med dubbla måsvingar {{värde}} taggar du upp var i meddelandet det unika värdet ska klippas in.
Måsvingarna försvinner när värdet klipps in i meddelandet, så tänk på det när du sätter punkter och mellanslag.
Hej {{name}}! blir i meddelandet Hej Jessica!
Om det saknas ett värde på någon mottagare så ersätts taggen av ett mellanslag, ovan meddelande hade blivit: Hej  !

Och glöm inte att lägga till mottagarna från adressboken i Till-fältet.
Beskrivning för hur du gör olika utskick från Verktygslådan hittar du i Kundportalens meny.