Semestern är snart här och kanske går du i tankarna att hyra ut ditt hus, stuga eller lägenheten utomlands? Med vår gratistjänst på elektronisksignering.se gör vi det enkelt att skapa ett juridisk bindande uthyrningskontrakt, tryggt både för dig som hyr ut och dig som ska hyra.
Det är viktigt att kontraktet är tydligt och detaljerat även när det gäller en kortare tids uthyrning. Med detaljer och tydliga regler i det signerade kontraktet minskar risken för missförstånd och konflikt. Kontraktet ska innehålla åtaganden både för dig som uthyrare och hyresgäst.
När du skapat en annons och hittat en hyresgäst är det dags att skriva hyreskontrakt
Ett hyreskontrakt kan se ut på många sätt men det är viktigt att det formuleras korrekt för att bli juridiskt bindande. Här kan du läsa regler kring uthyrning av fritidshus från Länsförsäkringar.
Förslag på punkter/bilagor att ta med i uthyrningsavtalet:
- Tillträde från och med – till och med, datum och tid
- Inventarielista
- Övriga regler
- Påföljder från båda parter när kontrakt bryts
- Nyckelkvittens
När du är nöjd med ditt kontrakt laddar du enkelt upp filen och skickar det med mejl till hyresgästen. Hen kan nu i lugn och ro läsa kontraktet och signera med BankID. Be hyresgästen svara dig när kontraktet är signerat så att du kan ladda ner och spara avtalet på din dator. Nu är kontraktet signerat med en juridiskt hållbar underskrift.
Skippa aldrig kontraktet
Även om du känner den som ska hyra ditt hus är det viktigt med ett kontrakt då man aldrig kan förutse vad som kan hända. Försäkringsbolag kan kräva att det finns avtal för att hemförsäkringen ska gälla dem också, även skatteverket kan vilja se avtal för att styrka inkomst. Känner du dig osäker anlita en förmedlare som kan hjälpa dig med det juridiska och skattetekniska.
Glöm inte att tipsa sommargästen om dina smultronställen!
Har du ett bolag som hyr ut hus/lägenheter kan du istället kika på vår företagstjänst för e-signering.