Vi både hör om och ser allt fler försök till SMS-attacker i olika former. Syftet med SPAM-SMS är ofta att luras på pengar eller samla in personuppgifter för att kunna använda dessa i olika bedrägerier.

SMS-bedragare blir hela tiden skickligare och lär sig nya sätt att skicka stora mängder SMS på kort tid vilket drabbar oskyldiga privatpersoner och företag. Därför har vi gjort vårt nät finmaskigare genom att sätta in blockering av SMS-utskick till vissa länder.

Vad vill SMS-bedragaren?

Vissa mindre seriösa mobiloperatörer utanför EU betalar kickback på varje SMS som deras abonnenter får. Det betyder att både bedragare och operatör tjänar en slant för varje lyckat SMS till operatörens nummer. Det är även mycket dyrare att skicka till vissa länder vilket resulterar i mer vinst till SMS-svindlaren och den oseriösa operatören.

Vissa gånger vill SMS-bedragaren istället samla in dina personuppgifter för att använda för till exempel felaktiga avtal, affärer eller svindleri.

De kan tjäna stora pengar på detta medan den som blivit utsatt får betala priset. Bedragarna är smarta och vill tjäna så mycket som möjligt i sina utskick utan att ägna en tanke åt den drabbade.

Automatisk blockering av SMS för att skydda våra kunder

TellusTalk har valt att ha ett automatiskt stopp när våra kunder skickar SMS till de länder som är extra utsatta för spam-utskick. För de kunder som vill skicka SMS till berörda länder kan vi låsa upp önskade landsnummer genom att vitlista dessa på kundens konto. En vitlistning gör så att vi kommer släppa igenom SMS genom vårt filter.

Vad kan du göra för att skydda dig och ditt företag

Vi på TellusTalk kan inte ansvara för vad ni skickar men vi kan hjälpa er att komma igång och skicka och ta emot SMS på ett säkert sätt.

Bedragare använder ofta öppna webbsidor för sina attacker. En öppen webbsida kan till exempel vara kommunens sida för felanmälan där medborgaren anger sitt mobilnummer och får uppdateringar kring ärendet via SMS.

Vi rekommenderar våra kunder att ha egna kontroller på vad som skickas ut och att bygga in SPAM-kontroller samt kontroll av landskod i sina system. Detta för att förhindra att bedragare matar in en större mängd utländska mobilnummer som används för spam-utskick.

Det här är något som ert IT-folk kan, kolla att ni har detta på plats! Är ni osäkra på vad som gäller för er som kund eller blivande kund hör av er till supporten och vi hjälper dig med dina funderingar.

För att säkra dig mot Bluff-SMS

Klicka aldrig på länkar i ett SMS du inte vet att du ska få och glöm inte att SMS-bedragare är skickliga med att få SMS:en att ser ut som att det kommer från en betrodd avsändare. Är du osäker, kontrollera alltid SMS:et innan du klickar dig vidare eller svarar.